Zapoznaj się z rodzajami miodów

Pyłek z kwiatów lub spadź to czynniki należące do grupy surowców do budowy konkretnego i wyjątkowo zdrowego wyrobu– miodu. W zależności od tego, jaki surowiec został wykorzystany, możemy mówić o miodzie:

• Nektarowym,

• Ze spadzi,

• Nektarowo-spadziowym.

Klasę miodu możemy poznać za pomocą wzroku i smaku. Miody różnią się między sobą kolorem: może być to barwa słomkowa bądź brunatna; miód spadziowy potrafi mieć barwę zielonkawą. Naturalny miód będzie się krystalizował w czasie trzymania w spiżarni. – dolinalawendy.pl/30-miod-pomaranczowy

Jeżeli bierzemy pod uwagę miody z nektaru, na ogół w naszym kraju spotyka się rodzaje miodów: Rzepakowe, Gryczane, z Wrzosu, Wielokwiatowe, Akacjowe, Lipowe.

Pośród miodów spadziowych możemy wyróżnić przede wszystkim:

• Miody ze spadzi – drzewa liściaste;

Miód spadziowy drzew iglastych.

Potrzebna ustawowo na dzień dawka miodu to około 20 gr. Taka ilość to 65 kalorii, czyli znacznie mniej niż jeżeli porównamy z dawką cukru o tej samej kubaturze. Miód do codziennej diety mają możliwość wprowadzać też niektórzy chory na cukrzycę, ale rzecz jasna koniecznie powinno się porozumieć się ze specjalistą, aby dowiedzieć się czy właściwości zdrowotne w konkretnym wypadku będą większe niż niewykluczone zagrożenie. Chodzi tutaj między innymi o to, że miody są bogate w witaminy C, A oraz witaminy z grupy B. miody zawierają bardzo dużo elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dokładne składniki prozdrowotne miodu są uzależnione od tego, jaką z jego wersji wybierzemy:

• Miody akacjowe – mają pozytywny wpływ na kłopoty z układem moczowym jak również z układem nerkowym; regulują działanie układu trawiennego, są w stanie łagodzić jego nieprawidłowe działanie jak również leczą choroby żołądkowo-jelitowe; udowodniono pozytywny wpływ produktu jakim jest miód akacjowy akacjowego na schorzenia z dobrym snem; – dolinalawendy.pl/10-miod-akacjowy

• Miód gryczany – ciemnobrunatny rodzaj miodu, który używa się w przypadku nerwic oraz całkowitego wyjałowienia organizmu; ma zbawienny wpływ na układ moczowy, zmniejsza liczbę zaistnienia objawów zapalnych, leczy schorzenia z kościami po za tym bywa zalecany przy leczeniu po złamaniach; powinny z niego korzystać ludzie walczący z miażdżycą, posiadające kłopoty wiązane z oczami oraz problemy powiązane ze słuchem;

• Miody spadziowe – są zwłaszcza istotne jako wyjątkowo bogate źródło mikroelementów i makroelementów oraz składników odżywczych w tym między innymi potasu, fosforu magnezu a także wapnia; doceniane są za wyjątkowe cechy antyseptyczne i wykorzystuje się je w przypadku uciążliwych schorzeń bakteryjnych, w tym na przykład w razie gruźlicy; rozpoznane jest jego korzystne działanie kiedy wystąpią schorzenia układu krążenia, wzmacnia układ krwionośny a także układ odpornościowy; oferowany jest u ludzi skarżących się na problemy nerwicowe;

• Miód pomarańczowy – jest to miód mało znany i eksportowany do Polski z państw, gdzie uprawia się cytrusy. Tego miodu właściwości zdrowotne także nie są poznane do końca, choć jest przepyszny a co za tym idzie niebywale charakterystycznie pachnie.

Naturalny miodek użytkowany jest powszechnie w medycynie tradycyjnej a także w kosmetologii, co dla nikogo nie jest już niespotykane i dziwne. To doskonały sposób na wszystkie zagadnienia kłopotu przeziębień. Wytwarza się też z niego naturalne kosmetyki, w tym również maseczki o charakterze odżywczym, nawilżające i regenerujące cerę. O jego zastosowaniu pod taką postacią można poczytać w innych, bardzo często występujących tekstach na naszej stronie internetowej.